De dichter/fotograaf

Foto: Reyer Boxum

Vergezeld van fotocamera en notitieblokje maakt Jaap Mellink (1950) tochten door Noordoost-Friesland en laat zich inspireren door het prachtige landschap. Zijn motto hierbij is:
“Kijk naar het gewone en ontdek het bijzondere”.
En bijzonder is Noordoost-Friesland.
Met o.a. de overweldigende vergezichten, de openheid en weidsheid van het steeds wisselende landschap, de schitterende wolkenluchten, de intieme terpdorpjes en de historische stad Dokkum.
Veel te zien voor degene die het wil zien.
Deze boeiende omgeving geeft hem de inspiratie om zijn gevoel te laten spreken in het maken van foto’s en gedichten waarbij soms een bijzonder samenspel ontstaat tussen woord en beeld.
De boeken die zo ontstaan zijn een ode aan het Noordoost Friese platteland tijdens alle jaargetijden.
De gedichten zijn een vertaling van ontmoetingen, gevoelens of verzinsels.
De foto’s worden niet bewerkt en blijven op deze wijze zo dicht mogelijk bij het echte beeld.
Bij de gedichten denk je soms dat bij het lezen de boodschap direct duidelijk overkomt, maar vaak blijken de teksten bij nogmaals lezen een andere lading te hebben.
Jaap Mellink werkt vanuit beelden die hem raken, een bepaald gevoel geven en dat vervolgens vastlegt in beeld of woord.
Wanneer het plezier van het maken van de bundels en de eerlijkheid waarmee dat gebeurt, herkent wordt door de lezers is zijn opzet geslaagd.
In alle eenvoud beelden laten zien hoe mooi het landschap werkelijk is met gedichten die op een begrijpelijke wijze een bepaald gevoel vertolken. Met andere woorden een aanbeveling aan een ieder:
“Kijk naar het gewone en ontdek het bijzondere”.